Behandling
När du söker vård får du tillsammans med någon bestämma vilken behandling som passar just dig bäst.
Hitta din behandling
Du kan söka hjälp hos din husläkare, som skickar en remiss till en ätstörningsklinik. Du kan också själv ta kontakt med en vårdenhet. Här kan du hitta dina vårdenheter.
Olika behandlingsformer
Terapi
Om man ska bli frisk från sin ätstörning behöver man oftast någon form av terapi.
När man går i terapi träffar man någon för samtal. Hur ofta och hur länge är individuellt. Det beror också på vilken terapiform man väljer.
Kroppsinriktad behandling
Ofta har en person med en ätstörning en väldigt skev bild över sin egen kropp. Därför utforskar man här sig själv igenom sin kropp, med hjälp av en terapeut. Det kan handla om rörelseträning, avslappningsövningar, dansterapi och utbildning om kroppen.
Psykopedagogik
Under psykopedagogik lär man ut vad ätstörningar är för något och vad som händer i kroppen när man exempelvis spyr eller svälter.
Dagvårdsbehandling
Dagvårsbehandling innebär att man, i grupp med andra, får behandling några timmar varje dag under några månader. Ibland har man gruppterapi och ibland enskild terapi. Måltidsträning brukar också ingå i dagvårdsbehandling. Alltså att man äter några av dagens måltider tillsammans. Därmed kan man få hjälp att hantera den ångest som måltider kan ge.
Inlagd på sjukhus
Om man är väldigt underviktig eller mår väldigt dåligt kan det vara bra att läggas in på sjukhus. Behandlingen är individuell.
Medicin kan ge en knuff i rätt riktning
Om man lider av en ätstörning, lider man ofta också av depression. Då kan man få antidepressiv medicin. Detta kan vara bra under den perioden man ska ta sig ur sjukdomen. Om allt känns meningslöst kan antidepressiv medicin kan ge kraft och ork att ta sig ur och bli frisk.
Man kan också få medicin om man har problem med ångest. Om man har besvär med magen, som också kan vara vanligt, finns det medicin som stimulerar magsäckens rörelser.
Självhjälpsgrupper som komplement
I en självhjälpsgrupp kan du prata med andra som är i en liknande situation som du är i. Kom ihåg att en självhjälpsgrupp är bara ett komplement till vård. Här kan du hitta självhjälpsgrupper i hela Sverige.