Så vänds hjärnsignaler upp och ned vid ätstörning

Ny forskning från USA ger inblick i hur hjärnan kontrollerar aptit och hur den mekanismen rubbas bland personer med anorexia eller bulimi.


gront-apple-sottDen del av hjärnan som heter hypotalamus har vanligtvis kontroll över vår aptit. Den tvingar oss upp ur soffan och in till köket om vi är hungriga. Men signaler från andra delar av hjärnan kan överrösta hypotalamus vid ätstörningar som anorexia och bulimi.

För att lära sig mer om hierarkin av signaler i hjärnan som styr vår aptit analyserade forskare 26 friska kvinnor och 26 kvinnor mer anorexia eller bulimi. Deltagarna undersöktes med hjälp av hjärnavbildningskamera medan de fick smaka på något sött.

Nya beteenden programmerar om hjärnans uråldriga signaler

Resultaten visade stora skillnader i vilka delar av hjärnan som styr aptit och även den belöning vi känner när vi äter något gott.

Hos friska kvinnor är det hypotalamus som skickar signaler som driver aptit men hos personer med ätstörningar kommer istället signaler till hypotalamus, förmodligen för att tysta ner aptit.

Människor är programmerade att tycka om söt smak för att det ger oss gott om kalorier. Personer med ätstörningar undviker ofta söt mat på grund av rädslan att gå upp i vikt. Detta undvikande beteende, där viktökning ses som ett straff, verkar kunna förändra hjärnan och styra aptit på ett nytt sätt.

Forskarna bakom studien vill nu undersöka hur tidigt dessa förändringar sker med nya undersökningar i barn.